PENSIOENNIEUWS

1-3 | CBS: Pensioenleeftijd voor negende jaar omhoog

Al negen jaar achtereen stijgt de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan. Tussen 2006 en 2015 is die opgelopen van 61 naar 64 jaar en 5 maanden. Het afgelopen jaar is de gemiddelde pensioenleeftijd 4 maanden hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS.

26-2 | Pensioenfondsen en verzekeraars zien vermogen exploderen

Het vermogen van pensioenfondsen en verzekeraar is sinds 2008 bijna verdrievoudigd van 615 miljard naar 1,7 biljoen euro in het derde kwartaal van 2015. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het netto vermogen van alle Nederlandse huishoudens, bedrijven en overheid bedroeg eind 2014 bijna 3,7 biljoen euro, 292 miljard meer dan eind 2008.

24-2 | Toezichthouder: ‘Vakbekwaamheidseisen Wft moeten ook voor advies over APF gelden’

Het onderwerp leidt al een aantal maanden tot discussie, maar volgens de AFM valt advies over een Algemeen Pensioenfonds (APF) gewoon onder de Wft en gelden de bekende adviesregels. De AFM vindt dat daarnaast ook de vakbekwaamheidseisen voor pensioenadviseurs onverkort van toepassing zouden moeten zijn, maar daarvoor is mogelijk wel reparatiewetgeving nodig. Het ministerie van Financiën zoekt dat op dit moment uit.

16-2 | NOPD-mening gepeild voor besluitvorming rondom de APF

Het CDFD heeft onlangs de mening van de NOPD gepeild in het kader van het politieke besluitvormingsproces rond de APF op het Ministerie van Financiën.   De huidige wetgeving kent voor het advies over een APF geen vakbekwaamheidseisen. Wat vindt u?

Stelling 1. De APF dient onder de WFT pensioendiploma plicht te worden gebracht.

Antwoord NOPD: