Je pensioen en scheiden / uit elkaar gaan

Als je gaat scheiden moet je jullie bezittingen verdelen. Het gaat bijvoorbeeld om jullie huis en spaargeld, maar ook om het pensioen dat jullie hebben opgebouwd. Hier lees je op welke pensioenzaken je moet letten als je uit elkaar gaat. Verdelen van pensioen bij scheiding is ingewikkeld, vraag daarom altijd hulp van een expert.

AOW is individueel, dus niet verdelen

Iedereen die in Nederland woont bouwt automatisch AOW-pensioen op. Het recht op een AOW-uitkering is voor jouzelf, je hoeft het niet te verdelen. Ontvang je al AOW en ga je scheiden, dan krijg je als alleenstaande een hogere AOW-uitkering.

Verdelen werknemerspensioen

Bijna iedereen die een baan heeft bouwt via zijn werk werknemerspensioen op. Als je gaat scheiden wordt dit pensioen verdeeld. Het gaat dan om het pensioen dat jij of je partner heeft opgebouwd terwijl jullie samen waren. Pensioen dat vóór deze tijd is opgebouwd, hoef je niet te verdelen.

Normaal gesproken krijgen jullie allebei de helft. Bij de scheiding kunnen jullie andere afspraken maken. Je kunt ook besluiten het pensioen helemaal niet te verdelen of om het direct te verrekenen.

Let op: bijzonder nabestaandenpensioen na scheiding

Als je overlijdt hebben je nabestaanden vaak recht op een nabestaandenpensioen. Soms heeft je ex-partner hier nog steeds recht op. Als jij overlijdt krijgt je ex-partner een uitkering van je pensioenuitvoerder. Dit heet een bijzonder nabestaandenpensioen.

Krijg je een nieuwe partner? Let dan goed op. Als jij overlijdt wordt het bijzonder nabestaandenpensioen afgetrokken van het bedrag waar je nieuwe partner recht op heeft. Vraag bij je pensioenuitvoerder na hoe het in jouw geval zit.

Pensioen dat je zelf hebt gespaard verdelen

Naast het pensioen via je werkgever, hebben jullie misschien ook zelf gespaard voor pensioen. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, een koopsompolis of een bankspaarrekening. De bedragen die je hierin hebt gespaard moet je ook verdelen. Informeer bij je verzekeraar of bank hoe je dit moet aanpakken. Je kunt ook de hulp van een financieel adviseur inschakelen.

Bron: Wijzer in geldzaken